Mi vagyunk az agyag, te a mi formálónk:
kezed alkotása vagyunk mindannyian
  2020. november (Szent András hava) 29. Vasárnap. "B" év.
  Boldog névnapot kívánunk minden kedves Taksony és Ilma látogatónknak!

Halottak napja

Az Egyház ősi gyakorlata volt, hogy imádkozott a megholtakért, majd kialakult az a szokás, hogy a harmadik, hetedik és harmincadik napon külön szentmisével is megemlékeztek az elhunytról.Az ünnep mai formája a cluny-i bencés szerzetesektől származik, akik már a 10. században ezen a napon emlékeztek meg az összes megholtról.

Az Egyház élő hittel terjeszti bizakodó kérését a Mindenható elé: „add kegyelmedet elhunyt gyermekeidnek, hogy a földi élet halandóságát legyőzve örökre szemlélhessenek téged, aki alkottad és megváltottad őket”.

Sok helyen már Mindenszentek ünnepének estéjén megemlékezést tartanak a megholtakról. Szent Ambrus püspök így vigasztal minket, amikor testvérének, Satyrusnak a haláláról ír: „Krisztus nem akart a haláltól menekülni, és minket sem tudott volna semmi mással jobban megmenteni, mint éppen halálával. Így tehát az ő halála mindenki élete lett”.

VPA Hírporta Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Híreink Hírporta forrásmegjelöléssel szabadon felhasználhatók.

A halottak napjához kötődő búcsú

Aki a temetőt áhitatos lélekkel látogatja és imádkozik a megholtakért, november 1-8-ig minden nap teljes búcsút nyerhet.

A búcsú jelentése: a tisztítóhelyen szenvedő lelkek várakozását csökkenthetjük, s mivel imádkozunk értük, önmagunk számára is kegyelmeket kapunk.

Feltételek: szentgyónás, szentáldozás és imádság a Szentatya szándékára.
Ezen felül szükséges, hogy ki legyen zárva minden bűnös ragaszkodás,
beleértve a bocsánatos bűnöket is.

Az idei évben a halottak napja keddre esik.

 

VPA Hírporta Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.