Ábrahám hitt az Úrnak, ezért
igaznak fogadta el őt
  2024. április (Szent György hava) 24. Szerda. "B" év.
  Boldog névnapot kívánunk minden kedves György látogatónknak!

Ministránsok

MinistránsokMinistrálni, vagyis szolgálni a szentmisén kiváltság és élmény - főleg nekünk, fiataloknak. Nem a fehér ruhák, a csengő vagy a tömjénfüst vonz. Sokkal inkább védőszentünk Szent Tarzíciusz jelenléte, életének példája és elhivatottsága buzdít bennünket a szolgálatra. A közösség, idáig szoros barátságokat és egymás bizalmán alapuló kapcsolatokat hozott sok fiatal számára.


A rendszeres képzés 1997-ben kezdődött és tart szakadatlanul ma is. Vezető volt nálunk többek között Tiboldi Gábor, (aki az óta már Gábor atya) Pólya Bella és Kemenes Orsolya is. Jelenleg Nagy Bernát Tamás vezeti a ministránsközösséget, munkáját sok lelkes fiatal segíti, így a ministránsfoglalkozásokat is négy, korosztályszerinti csoportba bontva 2-2 ministráns irányítja, akik rengeteg tapasztalattal rendelkeznek a ministrálás és a lelki fejlődés, valamint az Istennel való szoros kapcsolat terén. Természetesen a foglalkozásokon is a hangsúly az együttléten és lelki fejlődésen van, de a legfontosabb persze, hogy mind jól érezzük magunkat.

Rengeteg közös programon veszünk együtt részt, ilyen a minden évben megrendezésre kerülő saját szervezésű nyári, illetve őszi ministránstábor, az Egyházmegyei ministránstalálkozó, az ifjúsági találkozó Nagymaroson, illetve a Szent József Plébánia ministránsaival közösen szervezett Espereskerületi ministránstalálkozó. Emellett rendszeresen kirándulásokat, teadélutánokat és kulturális programokat szervezünk, hogy még szorosabbá váljon a kialakult kapcsolat köztünk.

Szolgálunk (és védünk ) a vasárnapi és a lehető legtöbb hétköznapi misén és természetesen ünnepekkor. A legkisebbek a diákmisék előtt, míg az idősebbek kéthetente, illetve havonta találkoznak ministránsfoglalkozásokon, ahol mindig újat tanulunk, játszunk és beszélgetünk. Az alapismereteket Verbényi István Ministráns ABC című tankönyve szerint sajátítjuk el, korosztály szerint kiegészítve extra tudnivalókkal. Így például a szentek életével, fontosabb zarándokhelyekkel, más vallásokkal vagy akár olyan hitbéli kérdésekkel, mint a szabad akarat vagy a lelkiismeret.

Jelmondatunk a "Szió!" - Szeretem Isten Országát - tömören magában foglal mindent, a lényeget, amint Szent Pál is írta: "Most azért megmarad a hit, remény, szeretet, e három; ezek között pedig legnagyobb a szeretet."

Tudnivalók leendő ministránsoknak, érdeklődőknek:
Követelmény: egyedül annyi, hogy a jelentkező részesüljön a szentáldozás szentségében. A képzés szeptember első heteiben indul (ezt mindig meghirdetjük) és hat hétig tart, egészen az ünnepélyes avatásig, ami rendszerint advent első vasárnapjára esik.

Ha valaki már máshol ministrált, akkor bármikor csatlakozhat hozzánk.

Szeretettel várunk mindenkit!